Afbeelding
Marien Dorrestijn

Natuurwandeling Panbos

zondag 19 maart 2023 14:00 t/m 16:15

Het direct aan Beerschoten grenzende Panbos is een voormalig stuifzandlandschap. Hiervan resteert nog een aantal kleine zandvlaktes, maar het grootste deel van het gebied is begroeid met naaldbos. Karakteristiek voor het Panbos zijn de oude grove dennen die aan de rand van de zandvlaktes staan. Door de wind is het zand tussen de wortels weggestoven en is het wortelstelsel bloot komen te liggen. In een van deze dennen verblijft ’s winters een groep ransuilen. In het Panbos groeien enkele tientallen jeneverbesstruiken die bekend staan als specifieke pioniersplanten in stuifzandgebieden. Zandhagedis en vele insecten profiteren van de droge, en in de zomer warme, zandvlaktes.

Bij velen is dit gebied bekend om te sporten of te wandelen. Tijdens deze natuurwandeling vertelt een gids je meer over de minder bekende aspecten van dit gebied. Ter sprake komen de ontstaansgeschiedenis, flora en fauna. Ook het verhaal achter Tannenberg met zijn bijzondere dennen komt aan bod.

De natuurwandeling start bij het parkeerterrein aan de Jozef Israëlslaan ter hoogte van het huisnummer 7 in Bosch en Duin.

Parkeren kan op het parkeerterrein aan de Jozef Israëlslaan ter hoogte van het huisnummer 7 in Bosch en Duin.

Deelname is gratis. Reserveren is verplicht via: https://www.utrechtslandschap.nl/activiteiten/excursie/natuurwandeling-panbos-4

De wandeling begint om 14.00 uur en duurt ruim 2 uur.

Niet geschikt voor bezoekers in een rolstoel of mensen die slecht ter been zijn (omwille van de aard van het terrein).

Honden mogen los, mits onder appèl.