Hartelijk ontvangst door familie Peper.
Hartelijk ontvangst door familie Peper. Mariëlle Tukker

Verborgen parel op het Kopje: ‘Sommige Bloemendalers weten niet dat we hier zitten’

Bloemendaal

BLOEMENDAAL “Sommige Bloemendalers weten niet eens dat we hier zitten”, vertelt eigenaresse Myrthe Peper bij binnenkomst. Het sfeervolle Peper’s Pannekoekenhuis bevindt zich op een prachtlocatie op het Kopje van Bloemendaal, én is daarmee zeker een onontdekte parel.

“We zijn een familiebedrijf”, vertelt Myrthe trots. “Al 48 jaar.” Het bedrijf is inmiddels overgegaan naar de jongste generatie Peper. “Het leuke is dat veel van onze vaste klanten ook meegaan met ons, mensen die vroeger al kwamen en nu hun eigen kinderen weer hier naartoe meenemen. Dat is leuk om te zien!”

PIEK Met een uitgebreide kaart is er voor ieder wat wils. Van een drankje voor de dorst, naar een hapje bij de borrel, maar zeker ook een fijne kaart voor de lekkerste pannenkoeken. Op een doordeweekse dag is het op een paar bezette tafels na rustig op het terras. “Onze piek is op de zaterdag en zondag, dan is het topdrukte. Dan moet je ook echt ruim van te voren reserveren, anders is er waarschijnlijk geen plek.”

Myrthe (links) is de jongste generatie in het familiebedrijf.

Myrthe beaamt dat het een unieke plek is. “Vanaf het uitkijkpunt boven ons, kan je als je goed kijkt de zee zien.” En dat klopt. Met aan de ene kant de zee dat grenst aan het strand van Bloemendaal met aan de andere kant de skyline van Haarlem. Het uitkijkpunt geeft een prachtig uitzicht en is het zeker waard om te beklimmen.

HET KOPJE Het uitkijkpunt zelf is een gemeentelijk monument, zo valt te lezen op het informatiebord aan de voorkant van het gevaarte. Met zijn 51 meter hoog, is het het hoogste punt van Bloemendaal. Het Kopje van Bloemendaal heette vroeger anders. Het duin werd eind negentiende-eeuw aangelegd en kreeg in 1894 na een bezoek van koningin Wilhelmina de naam ‘Wilhelminaduin’. Rond 1907 werd het duin opnieuw verhoogd en kreeg het duin in de volksmond de naam ‘Kopje van Bloemendaal’, wat refereerde aan de kopjes (heuvels) in Zuid-Afrika die een grote rol speelden in de strijd tegen de boeren daar. In Nederland was voor die oorlog tegen de Engelsen destijds veel belangstelling.

Het uitkijkpunt is een gemeentelijk monument. 

Omdat het Kopje een van de weinige plekken is met hoogte, is het een populaire klim bij wielrenners. Ook zij komen vaak bij het restaurant van Peper. “Het is een leuke route om te fietsen, als je van een uitdaging houdt”, zo zegt ze met een glimlach.

door Mariëlle Tukker

Peper's Pannekoekenhuis ligt verscholen tussen het groen.
Het uitzicht vanaf het uitkijkpunt is prachtig.
Afbeelding
Afbeelding
Het terras van Peper's vanuit het uitkijkpunt.
advertentie