Oggie Okoo bij zijn winkel in Zandvoort.
Oggie Okoo bij zijn winkel in Zandvoort. foto: Suzanne van de Weijgert

Zandvoortse vintage beren vinden gretig aftrek bij Duitsers: ‘erg fijn dat er weer toeristen komen’

Zandvoort

ZANDVOORT Na een lange afwezigheid weten toeristen de Zandvoortse kust weer steeds vaker te vinden en ook ondernemers profiteren daar van mee. Graag zelfs, want de coronalockdown heeft er aardig op ingehakt bij veel ondernemers. 

De Zandvoortse ondernemer Oggie Okoo bijvoorbeeld, hij ontvangt weer met regelmaat groepen Duitse toeristen in zijn winkel en daar is hij maar wat blij mee. Wat kopen ze hier dan vooral? “Veel teddyberen, konijntjes en delfsblauw natuurlijk”, antwoord hij enthousiast. Oggie’s winkel vol met curiosa, vintage en brocante spullen aan de Kerkstraat is een klein maar gezellig winkeltje, die zelfs Zandvoorters regelmatig weten te vinden. Al geeft hij wel toe dat hij het erg moeilijk had afgelopen jaar. “Door de maatregelen waren er bijna geen toeristen en dan zijn er natuurlijk ook veel minder inkomsten.”

CORONA In maart 2020 opende hij zijn winkel in Zandvoort en kreeg vlak daarna geheel onverwachts te maken met een golf van coronamaatregelen. In december moest hij gedwongen zijn winkel sluiten, om pas in maart weer open te kunnen. “We klagen niet”, zo geeft hij te kennen. “Er komen nu weer veel Duitsers naar Zandvoort, maar ook expats uit Haarlem bijvoorbeeld. En Polen en Russen die veelal werken in Duitsland, en die dan een dagje naar de kust komen.”

BEREN Een leuk weetje; veel Duitsers zijn gek op beren. Oggie: “Dat zit daar in de cultuur. Ze zijn daarnaast ook gek op allerlei andere bosdieren, zoals konijntjes en hertjes. Pieter Konijn is daarom ook enorm populair. Daar verkopen we er nu veel van!” 

Mariëlle Tukker

Ook gek op vintage en brocante spullen? Binnenkort is er voor het eerst in drie jaar ook weer een kofferbakmarkt aan het Gasthuisplein.

Zijn vintage beren vinden bij veel Duitse toeristen een nieuw thuis.
advertentie