Onder toeziend oog van de directeur van Amnesty International in Nederland, reikte burgemeester Elbert Roest zondag in de Dorpskerk van Bloemendaal drie koninklijke onderscheidingen uit.
Onder toeziend oog van de directeur van Amnesty International in Nederland, reikte burgemeester Elbert Roest zondag in de Dorpskerk van Bloemendaal drie koninklijke onderscheidingen uit. Eigen Foto

Burgemeester Roest benoemt Amnesty-leden tot lid in Orde van Oranje Nassau

Bloemendaal

BLOEMENDAAL Onder toeziend oog van de directeur van Amnesty International in Nederland, Dagmar Oudshoorn, reikte burgemeester Elbert Roest zondag in de Dorpskerk van Bloemendaal drie koninklijke onderscheidingen uit. Nel van Wingerden uit Bloemendaal, Andries Tieleman uit Haarlem en Ella van Riessen-Postema uit Castricum (lange tijd wonend in Bloemendaal) werden lid in de Orde van Oranje Nassau. 

Nel van Wingerden is al vanaf 1977 vrijwilliger bij Amnesty International Groep Haarlem-Bloemendaal-Heemstede. Ze werkte gedurende 40 jaar mee aan ontelbaar veel mensenrechten acties, in de begintijd vooral gericht op Zuid-Afrika, later wereldwijd. Ze stond op markten, organiseerde schrijfavonden, bood feitelijk onderdak aan vluchtelingen, coördineerde bureauzaken en begeleide, binnen het kader van vluchtelingenwerk, vele gezinnen met huisvesting, taallessen, budgettering en integratie in de Bloemendaalse samenleving. Samen met de leden van de Kerkengroep ontplooide ze daarnaast diaconale activiteiten, voerde ze actie zoals de laatste jaren ter ondersteuning van de Oeigoeren en verzorgde maaltijden in haar parochie: de Dorpskerk in Bloemendaal.

Andries Tieleman ging dertig jaar geleden een dag per week korter werken voor zijn actieve inzet voor Amnesty International. Hij raakte daar vervolgens van alle markten thuis. Zo was hij tussen 2008 en 2018 voorzitter en is nu vice-voorzitter. Hij beheert de ledenlijst, de website en de Facebookpagina. Hij is daarnaast coördinator van Amnesty Haarlem e.o. bij Bevrijdingspop, is stuwende kracht achter de landelijk opererende webmastergroep en  contactpersoon voor Amnesty International Amsterdam.

Ook Ella van Riessen-Postema is sinds 1977 vrijwilliger bij de Amnesty International groep Haarlem en omstreken. Ze is daar lid van de schrijfgroep. Daarnaast verzorgde ze het inkopen en beheren van artikelen met het Amnesty-logo, ze bemande veel malen de stand van Amnesty in de stad en de dorpen en zamelde handtekeningen in voor politieke acties. Ze deelde folders uit en wierf fondsen. Ook was ze als vrijwilliger betrokken bij de Rooseveltvakantieweken. Die gingen uit van de Provinciale Diaconale Raad Noord-Holland. In die setting was ze begeleider, hoofd huishouding en organiseerde ze activiteiten voor de vakantieweken.  

Burgemeester Roest liet na het uitreiken van de onderscheidingen weten: “Alle drie grote dank voor de jarenlange, onbaatzuchtige en voorbeeldige inzet voor de samenleving, Het moge juist in deze dagen indringend duidelijk zijn hoe onmisbaar het werk van Amnesty International is!”

Afbeelding
Afbeelding
advertentie

Meest gelezen