Afbeelding
Erik Baalbergen

Afscheid van schreeuwende en schooierende schatjes

IJmuiden

IJMUIDEN Het was een gedenkwaardige dag voor 61 meeuwen afgelopen donderdag. Na gekoesterd en opgelapt te zijn door vrijwilligers van het Vogelhospitaal Haarlem werden de zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen vrijgelaten om zichzelf verder te redden. Een emotioneel moment natuurlijk, daar op het strand bij de Zuidpier. Hoewel niet iedereen de schattigheid van de vogelsoort inziet. ‘’Komen er nóg meer meeuwen dan? Iewwww….Loop maar gauw door met je broodje Sanne.’’

Door Ingeborg Baumann

De meeuwen zijn binnengebracht door particulieren en de Dierenambulance van Velsen en Haarlem omdat er iets met ze is gebeurd. Ze hebben ergens klem gezeten of zijn op een andere manier gewond geraakt. Overigens is het een normaal gegeven dat jonge meeuwen op straat te vinden zijn. Het is namelijk niet zo dat ze in een keer vanaf de rand van hun nest de wijde wereld in kunnen trekken. Ze hebben een paar dagen tot een week nodig om te leren vliegen. In die tijd lopen ze op de grond. En dan zijn ze niet te negeren want ze krijsen de hele boel bij elkaar en hun vader en moeder doen er nog een schepje bovenop. Het gaat meestal goed maar dus ook wel eens niet, bewijzen deze 61 opgelapte rakkers.

Het zijn intelligente persoonlijkheden.

INTELLIGENT De meningen over meeuwen zijn verdeeld. En ja, het is zo dat ze voor behoorlijk wat overlast kunnen zorgen. Voor de een hoort het indringende gekrijs nu eenmaal bij het wonen bij een kustplaats, een ander wordt er stapelgek van. Beseft de een dat als hij met zijn bakje kibbeling op het Sluisplein in IJmuiden loopt dat de kans groot is dat een meeuw expres laag langs je scheert om een vorkje mee te kunnen prikken, een ander schrikt zich wezenloos. ‘’Maar dat komt omdat het intelligente persoonlijkheden zijn’’, vertelt een heel bevlogen Wiebe Boomsma. Hij is een van de beheerders van het Vogelhospitaal Haarlem. Het Vogelhospitaal is onderdeel van de Stichting Vogelrampenfonds en wordt buiten de twee beheerders, Wiebe en Maria Elisa Hobbelink gedragen door ongeveer vijftig vrijwilligers. Na een gesprek met Wiebe gaat de grootste meeuwenhater trouwens warme gevoelens voor het gevederde vriendje koesteren. En inderdaad, zoals ze daar een beetje angstig in de auto zitten te wachten en lijken te denken dat het in het Vogelhospitaal best wel gezellig was, zien ze er schattig uit.

VEILIG Wiebe vertelt verder: ‘’Doordat ze zo slim zijn komen ze dus in conflict met de mensen. Om te beginnen zoeken ze plekken waar ze veilig zijn. Een plek waar geen vossen kunnen komen, bijvoorbeeld een plat dak.’’ Dat vossen tot heel veel in staat zijn bewijst het waargebeurde verhaal dat er een vos naar Forteiland zwom en daar een halve meeuwenkolonie uitmoordde. Forteiland is walhalla en geliefde veilige broedplaats voor meeuwen. ‘’Meeuwen zoeken dus plekken waar het veilig is en dwalen daardoor meer het binnenland in. Vandaag is het ze op het strand bijvoorbeeld te druk. Ze zoeken rust en plekken waar geen roofdieren zijn.’’

Meeuwen zoeken dus plekken waar het veilig is en dwalen daardoor meer het binnenland in.

BRUTAAL Meeuwen lijken verschrikkelijk brutaal en voor niets en niemand bang. ‘’Het is niet zozeer brutaliteit als wel slimheid. Ze weten wat ze kunnen verwachten als ze laag overvliegen bij een mens. Die schrikt en laat zijn patat vallen. Als dat een keer is gebeurd onthoudt de meeuw dat en herhaalt zo’n actie. Inmiddels hebben een paar dappere meeuwen de auto verlaten om te doen wat meeuwen doen. ‘’Ze peuteren tussen de schelpen, ze badderen wat in de branding en springen wat op en neer. Ze zijn zó vrolijk!’’ Aldus een heel erg blije Wiebe Boomsma.

HECHTEN ,,We hebben de meeuwen opgelapt en verder afstand gehouden. Je kunt ze namelijk niet opvoeden, het is écht de bedoeling dat ze met de rest mee kunnen komen. En als ze mensen met voedsel gaan associëren krijg je pas echt vervelende meeuwen die mensen lastig vallen. Want bedenk wel; meeuwen vallen nooit aan uit zichzelf en om niets. Ze doen dat met een reden. De bescherming van het jong of omdat ze extreem uitgehongerd zijn. Maar dat gebeurt hier zelden, zeker in IJmuiden.’’ Inmiddels zijn er een stuk of 20 volwassen meeuwen neergestreken op gepaste afstand van de auto maar in het zicht van de losgelaten meeuwen. Als een soort verwelkoming, het lijkt of er vergaderd wordt. Maar in principe weten de opgelapte soortgenoten genoeg om zich te redden. Ze zaten in het Vogelhospitaal in een vlieg volière, hebben spiermassa genoeg en kunnen vliegen. Ze kunnen gewoon gezellig meedoen met de ouderen, lekker krijsen, badderen, visjes jatten, flatsen op je pasgewassen auto, je een hartverzakking bezorgen en het helemaal naar hun zin hebben. Best lief.  

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding