Puk reed een zegetocht door IJmuiden op een rode trike, begeleid door honderden bikers.
Puk reed een zegetocht door IJmuiden op een rode trike, begeleid door honderden bikers. Ton van Steijn

Bikers schouder aan schouder voor Puk en tegen pesten

IJmuiden

IJMUIDEN Afgelopen dinsdag was de landelijke dag tegen het pesten. Woensdag was de dag dat Puk, vier jaar lang aangekeken en zelfs gepest op school omdat ze niet voldoet aan de standaard maar zichzelf is, haar eindexamenfeest had. Ze reed een zegetocht door IJmuiden op een rode trike, begeleid door honderden bikers. Een machtig en ontroerend gezicht, om over de brullende motoren maar niet te spreken. Die voelden de omstanders tot in hun botten. En het geheel raakte iedereen in het hart. 

Door Ingeborg Baumann

Het idee kwam van Puk zelf. Puk is trouwens niet haar echte naam, waarschijnlijk omdat ze vindt dat het niet alleen om haar gaat maar om pesters en de slachtoffers daarvan in het algemeen. Ze is steampunker en heeft dit, zeker op deze bijzondere dag, tot in de perfectie uitgewerkt. Ze ziet er prachtig en heel blij uit. Maar zoals iedereen weet zijn middelbare scholieren nogal huiverig als het gaat om anders- dan- de- rest, ofwel jezelf zijn. En dat uit zich vaak in pesten. 

IJmuidenaar en fotograaf Jaap Bakker greep in toen haar plannetje om begeleid door een ‘paar’ bikers en haar entree in het Thalia Theater te maken onder de hoede van een paar stoere mannen, dreigde te mislukken en zette een oproep op facebook. Resultaat was overweldigend. Zo enorm veel aanmeldingen van bikers en motorclubs dat de politie werd opgeroepen om de boel in goede banen te houden. Dat was niet nodig. Het was een indrukwekkend schouwspel waarbij iedereen schouder aan schouder stond. 

Zoals Cornel, klassiek gekleed in zwart motorjack en getooid met een prachtige baard, tattoos en andere stoere versierselen zegt: ‘’We stáán hier voor die meid! Ik heb zelf ook dochters, weet je. Dit is een voorbeeld van de saamhorigheid van de jongens. En ook een beetje om de vooroordelen die bestaan over motorclubs tegen te spreken. We zijn geen outlaws. Iedereen is anders. Respect en eensgezindheid, daar gaat het om.’’ 

Puk deed eindexamen VMBO op het Vellesan College. Een school die het ‘pestbeleid’ hoog in het vaandel heeft staan en snel handelt als zaken escaleren. Maar, zoals op iedere middelbare school, blijft pesten een issue. Een heel verdrietig gegeven. Maar Puk was in ieder geval ‘superblij’ en maakte haar entree als een koningin!

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

 of meld je aan voor de nieuwsbrief

Puk is steampunker en heeft dit, zeker op deze bijzondere dag, tot in de perfectie uitgewerkt.
Ze kon rekenen op de aandacht van verschillende media die aanwezig waren.