Schrijfster Conny Braam (r) signeerde haar boeken na de lezing in IJmuiden met links voorzitter van SP Velsen Robin van Kouteren.
Schrijfster Conny Braam (r) signeerde haar boeken na de lezing in IJmuiden met links voorzitter van SP Velsen Robin van Kouteren. Suzanne van de Weijgert-Peerdeman

Bevlogen schrijfster Conny Braam neemt publiek mee op reis door geschiedenis van IJmuiden

IJmuiden

IJMUIDEN Op uitnodiging van de SP Velsen sprak de IJmuidense schrijfster Conny Braam (1948) maandagavond in Buurtcentrum de Dwarsligger over de geschiedenis van IJmuiden. 

Tijdens de avond nam de schrijfster het publiek mee als een ware verhalenverteller naar de tijd dat zij als jong meisje de verhalen hoorde van haar haar grootvader “Opa Braam”. Braam beloofde al op jonge leeftijd aan haar opa om deze verhalen op te schrijven. Haar belangrijkste drijfveer is om mensen kennis te laten nemen van hun achtergrond en hier vooral lering uit te trekken hoe we in deze tijd omgaan met mensen die onze hulp nodig hebben.  

Ze schetste een verleden waarin het Noordzeekanaal werd uitgegraven onder erbarmelijke omstandigheden. Deze  “Kanaalgravers” werden als paria’s en zonder enige voorzieningen verdreven naar de nog niet bebouwde duinen, ook wel “de Heide” genoemd. Nu dus het huidige IJmuiden. Deze geschiedenis is na te lezen in de roman “De woede van Abraham”.

Naast een flink aantal lokale SP stemmers waren er ook veel lokale fans van de schrijfster aanwezig om hun favoriete boek te laten signeren.

Daarnaast was het publiek een “Tipje van de sluier” belooft van de nieuwe roman waar Braam momenteel aan werkt. 

Haar nieuwe roman  heet “ De revolutie van Pelle” waarin Braam opnieuw terugkeert naar het oude IJmuiden waarbij ze met name in zal gaan op hoe het de kanaalgravers vergaan is uiteraard weer aan de hand van boeiende personages die de geschiedenis tot leven brengen.

Het boek verschijnt op 28 februari 2023, die dag hoopt de schrijfster haar 75ste verjaardag te vieren.

Door Suzanne van de Weijgert-Peerdeman

advertentie

Meest gelezen