Godfather Hans Drommel.
Godfather Hans Drommel. Wijnand Burger
COLUMN

Familie Drommel neemt VVD Zandvoort over, zijn ze nou belazerd?

Zandvoort

ZANDVOORT  Journalist Wijnand Burger schrijft op regelmatige basis columns voor Lokaalaanzee.nl. Onder de titel ‘Zijn ze nou belazerd?’ gaat hij in op actuele ontwikkelingen, die zich veelal in Zandvoort afspelen.

Familie Drommel neemt VVD over

In de politiek moet je soms vuile handen maken, wordt gezegd. Maar ditmaal is het uitgemond in een ordinaire modderworstelpartij. Het gaat niet meer om het uiteindelijke doel van politiek: Wat is het beste voor Zandvoort? Het gaat nu openlijk om de macht en de baantjes.

De VVD fractie wilde hun wethouder Verheij niet meer steunen. Al haar projecten worden vaak teruggetrokken en wat ze wel door de raad weet te slepen loopt vaak slecht af (parkeerbeleid). Alleen Hans Drommel keerde zich tegen de fractie en bleef haar steunen. Hij begon voor zichzelf als lijst Drommel. Daardoor kon Verheij verdergaan als onafhankelijk wethouder. Dat is natuurlijk al op de grens van het politiek toelaatbare.

Maar het wordt nog erger. Drommel bleef lid van de VVD en zorgde ervoor dat zijn kleinzoon Sven zich kandidaat stelde als lijsttrekker van de VVD. Hij woonde wel in Haarlem, maar schreef zich snel in Zandvoort in. Omdat opa, oma, papa, mama en hijzelf VVD-lid zijn en hun stem konden uitbrengen wordt hij nog gekozen ook. Zo wordt de VVD een familiebedrijf. Ook wethouder Verheij en haar man stemden natuurlijk voor Sven. Verheij mocht wel lid blijven van de VVD maar als voorwaarde dat ze zich niet meer zou kandideren voor lijsttrekker of raadslid.

Inmiddels zijn we in een soort maffiafilm terechtgekomen. Godfather Drommel regelt de boel. Stroman Sven moet het enige doel van opa Hans uitvoeren: Verheij in het zadel houden en zorgen dat ze een tweede termijn als wethouder krijgt. Hoe Sven dat moet doen met geen enkele politieke ervaring is de vraag. Hij heeft zelfs nog nooit een fractieoverleg bijgewoond. Hij laat zich dus voor het (haring)karretje van Drommel senior spannen.

Politieke idealen spelen geen enkel rol meer. Het gaat om macht en persoonlijke vetes. Het ledental van de VVD is zo klein geworden dat een kleine groep de boel makkelijk kan manipuleren. Twee bestuursleden treden al af omdat ze vinden dat een bestuur moet staan voor integriteit, openheid, transparantie en rolvastheid.

“De kracht van Zandvoort ligt in het vinden van de juiste balans tussen rust en rumoer,” zegt Sven Drommel nog op de VVD site. Maar voorlopig is die balans verstoort en krijgen we alleen maar rumoer.

Wijnand Burger