Nieuwkomer Jong Zandvoort wist de meeste stemmen binnen te halen deze verkiezingen.
Nieuwkomer Jong Zandvoort wist de meeste stemmen binnen te halen deze verkiezingen. Gemeente Zandvoort
COLUMN

Gaat de Jongerenpartij gas geven?

Zandvoort

ZANDVOORT  Journalist Wijnand Burger schrijft op regelmatige basis columns voor Lokaalaanzee.nl. Onder de titel ‘Zijn ze nou belazerd?’ gaat hij in op actuele ontwikkelingen, die zich veelal in Zandvoort afspelen.

Zijn ze nou belazerd?                                                

Het vierjarig verkiezingscircus is weer voorbij. Vier jaar waarin de ene partij Zandvoort een werelddorp vindt, een ander zich bombardeert tot dorpspartij, een andere weer gas geeft (uit Rusland?) en een partij zegt voor jong en oud te zijn en samen met zijn kleinkind op de verkiezingsposter staat. Maar van twee walletjes eten loont vaak niet en ze verloren dan ook twee zetels.

De lijsttrekkers haalden de malste fratsen uit. Ze deelden warmtekussentjes uit, de schelpenkar werd opgeknapt en duizenden folders werden nee/nee sticker of niet in je brievenbus gedouwd. Wat een feest. Er was een stembureau op het circuit ingericht. Maar toch ging slechts iets meer dan de helft van de kiezers naar de stembus. (53,8 procent). Weer drie procent minder dan vier jaar terug.

Als de populariteit van een willekeurig bedrijf zo zou dalen, zouden ze zich grote zorgen gaan maken. Maar het politieke bedrijf ploegt rustig verder. De burgemeester roept nog op om te gaan stemmen en te hopen dat burgers de politiek blijven volgen. Maar als je de politiek niet aantrekkelijker maakt, is het net als hopen dat de opwarming van het aarde vanzelf gaat dalen. Dat wordt dus vier jaar doorsukkelen en over vier jaar weer minder mensen naar de stembus.

Misschien dat de gemeenteraad dit keer wat meer reuring gaat brengen. De jongerenpartij en de ouderenpartij deden het goed. In Jong Zandvoort zitten twee kinderen van de ouderenpartij. Een raadslid van de VVD volgde zijn opa op. De gemeenteraad wordt zo’n beetje een familiebedrijf. Misschien gaan ze nu wat haast maken met de nieuwbouw en de duurzaamheid, want je kan je kinderen toch niet in zo’n rotzooi laten zitten? 

Nieuwkomer ZEE heeft de innovatiefste ideeën over een politiek, waarin iedereen mee kan doen. Maar het waren allemaal nieuwe en onbekende mensen. Daar houden we hier niet zo van. Ze kregen maar één zetel. Dan maar liever stemmen op de bekende namen. Je weet tenminste wat je krijgt: Beterschap en samenwerking beloven om tenslotte toch weer elkaars vliegen af te vangen en er een potje van maken. Of gaat de jongerenpartij echt gas geven?

Wijnand Burger

advertentie