Ook dit is Zandvoort.
Ook dit is Zandvoort. Simone Peerdeman

Foto-expositie ‘Fish Discover Water Last’ toont ander beeld van Zandvoort

Zandvoort

ZANDVOORT/HAARLEM Maar liefst zeven jaar heeft fotografe Simone Peerdeman in Zandvoort gewerkt aan haar project ‘Fish Discover Water Last’. Het resultaat van haar inspanningen is tot en met 29 mei te zien in de BHAMD gallery aan de Grote Houtstraat 116 in Haarlem. De expositie toont foto’s die een bijzonder beeld van badplaats Zandvoort en haar inwoners geven. 

Toen Simone Peerdeman 16 jaar in Zandvoort had gewoond, was ze er wel klaar mee. “Zoals dat gaat wanneer je ergens een langere tijd woont, neem je je woonplaats op den duur voor lief”, zo zegt ze. “Ik miste het rumoer en het vertier van een grote stad, maar door de huizencrisis bleef ik toch met mijn man in Zandvoort wonen. En nu wil ik er voor geen goud meer weg”.

De fotografe kwam in Zandvoort voor portret-shoot bij heel wat onbekende vrouwen over de vloer en daarbij gingen vaak nieuwe werelden voor haar open. Het inzicht dat dit haar verschafte werkte inspirerend en zorgde ervoor dat zij zichzelf de volgende vragen stelde: ‘Hoe goed ken ik mijn woonplaats eigenlijk, hoe terecht is mijn blinde vlek?’ Dat was het vertrekpunt voor de serie ‘Fish Discover Water Last’. “Vissen zijn zich niet bewust van water, zolang ze zich daarin bevinden”, zo legt Peerdeman uit.

Peerdeman’s oog ging bij het maken van de foto’s voor het project niet zozeer uit naar de mens, maar naar natuur en objecten. “Die hoeven zich niet bloot te geven, die zijn gewoon en zijn als zodanig perfect”, zo vindt ze. Ze (her)ontdekte tijdens het maken van de foto’s niet alleen haar eigen woonplaats, maar vooral hoe ze zich graag tot haar omgeving verhoudt. Door vele wandelingen en observaties werd Peerdeman langzaam weer de persoon die ze altijd al was, maar waarmee het contact in de loop der jaren een beetje vertroebeld leek. Er is een woonplaats gecreëerd waar zij zich thuis voelt, een plek die haar blijvend inspireert. “De blinde vlek is weg, de aandacht is er altijd, aandacht die verbindt. Het bijzondere ligt voor het oprapen, met de juiste blik gaat er dichtbij huis een wereld voor je open”, besluit de fotografe.

In 2016 studeerde Simone Peerdeman af aan de Nederlandse Fotovakschool in Amsterdam. Haar werk verscheen onder andere in NRC, De Volkskrant, VPRO KOOS en Pf Magazine en was te zien op verschillende internationale fotofestivals.

BHAMD gallery is iedere zaterdag en zondag geopend tussen 12.00 en 17.00 uur en op afspraak. Voor meer informatie: www.simonepeerdeman.com.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding