
Oekraïners raken al een beetje gewend in Zandvoort
ZandvoortZANDVOORT “Veel Oekraïners zijn al aan het werk en de kinderen gaan gewoon naar school,” zegt Arthur Bakker. Samen met Elvira van Hooff begeleidt hij de Oekraïners, die opgevangen worden in het containerdorp op de Curiedriehoek. De opvang wordt verzorgd door het Rode Kruis. “We zoeken daarbij naar een goede balans,” valt Van Hooff hem bij. “We maken ze wegwijs en bieden enige bescherming tegen de buitenwereld, maar de bedoeling is dat ze hier zo zelfstandig mogelijk leven.”
In de begintijd worden in Zandvoort Oekraïners geplaatst, die eerder bij een gastgezin verbleven in de regio. “We wilden de gastgezinnen ontlasten. Het voordeel is dat ze al een bepaalde binding met de regio hebben,” zegt Bakker. Maar er kwamen eigenlijk minder mensen uit gastgezinnen dan dat we verwacht hadden. De gastgezinnen zorgen kennelijk heel goed voor deze mensen.”
Daarna volgt een tweede groep uit de Haarlemmermeer. “Daar hebben we ongeveer 60 mensen vandaan gekregen. Dan komen er nog wat mensen vanuit het centraal regio loket van de gemeente Haarlem. Daarnaast houden we in opdracht van de gemeente 10 bedden vrij voor noodgevallen zoals covid of andere calamiteiten. Dus we zitten nu aan ons aantal.”
NATIONALITEIT De opvang is alleen voor Oekraïners bedoeld. “De gemeente kijkt bij de plaatsing naar hun nationaliteit,” zegt Van Hooff. “Maar het kan dus goed zijn dat er ook moslims bij zitten, want ook in Oekraïne wonen moslims. Maar het zou ook kunnen dat de mensen eerder gevlucht zijn naar Oekraïne, de zogenaamde derdelanders.”
Er zijn vier woonunits, waarin zich 15 afsluitbare privéslaapruimtes bevinden. Er is in elke unit een gemeenschappelijke woonkamer en een gescheiden douche en toiletruimte. Daarnaast is er een paviljoen met gezamenlijke keukens en een eet- en verblijfsruimte. “Tot nu toe zijn er geen spanningen onderling,” zegt Van Hooff. “Elke unit heeft twee woonbegeleiders die eenmaal in de maand een overleg met de bewoners houdt. Een van de begeleiders spreekt Oekraïens. Dat overleg kan over van alles gaan. Wat is er nodig aan schoonmaakmiddelen? Wat willen we in onze woonkamer? Een tv, een tafel met stoelen om de kinderen te laten studeren of ander meubilair. De bewoners laten we daar zo veel mogelijk vrij in. Maar Nederland is best een ingewikkeld land en wij proberen hun daarbij wegwijs te maken. Zo wijzen we ze er op dat ze Engelse les kunnen volgen bij Pluspunt en we wijzen hoe ze er komen, maar we gaan ze niet brengen.”
Alle kinderen gaan naar de OBS de “Zeevonk”. “Er is een speciale klas voor de Oekraïense kinderen. Ze krijgen deels les in het Engels, maar ook in het Nederlands. Ze krijgen zelfs enige uren les in het Oekraïens via internet. Leuk is dat zeven kinderen samen met hun ouders bij de openingsceremonie bij de Formule 1 op het circuit aanwezig mochten zijn. Ze zijn uitgenodigd door de Dutch Grand Prix organisatie en mochten bij de start een functie vervullen.”
BURENDAG Iedereen kan in het containerdorp komen buurten, nadat je je aangemeld hebt bij de receptie. Op burendag op 24 september is iedereen welkom. De locatie is dan open van 11.00 tot 14.00 uur en er is koffie. Zo raken de mensen, die huis en haard verloren hebben, toch een beetje gewend in Zandvoort.
Door Wijnand Burger
