Ruud Janssen van The Royal Canadian Legion Branch 005 reikt de eerste Poppy uit aan burgemeester Moolenburgh. Veteraan Herman Sligman kijkt toe.
Ruud Janssen van The Royal Canadian Legion Branch 005 reikt de eerste Poppy uit aan burgemeester Moolenburgh. Veteraan Herman Sligman kijkt toe. Wijnand Burger/BDU

Burgemeester Moolenburgh krijgt eerste Poppy opgespeld: ‘symbool voor gesneuvelde soldaten’

Zandvoort

ZANDVOORT Nederland is voornamelijk bevrijd in de Tweede Wereldoorlog door Canadese soldaten. Dat heeft behoorlijke zijn tol geëist. Er liggen ongeveer 6000 Canadese militairen begraven op de drie Canadese Oorlogsbegraafplaatsen in Bergen op Zoom, Groesbeek, Holten, maar veel slachtoffers zijn ook begraven op gewone lokale begraafplaatsen. The Royal Canadian Legion Branch 005 herdenkt en gedenkt de gesneuvelde Canadese soldaten. Daarnaast proberen zij informatie te verstrekken over Canadese militairen die in Nederland begraven zijn.

Zij zijn aanwezig op zaterdag 5 november in het centrum van Zandvoort om iedereen een Poppy op te spelden. Om hun werk te ondersteunen mag iedereen een financiële bijdrage leveren. Als eerste krijgt burgemeester David Moolenburgh op vrijdag, 28 oktober een Poppy opgespeld. “Ik heb vandaag veel geleerd door uw werk om informatie te achterhalen van de slachtoffers,” zei Moolenburgh. “Als je een oorlogsbegraafplaats bezoekt, dan realiseer je je eigenlijk niet dat achter elk van de duizenden kruisen, iemand ligt, die een eigen leven heeft geleid en die een moeder, een vader, een familie en soms een echtgenote of vriendin heeft gehad.”

Via internet probeer ik afkomst van deze militairen te achterhalen.

FIRST NATIONS Meegekomen is veteraan Herman Sligman. Hij doet veel onderzoek naar de First Nations, dat zijn militairen van de oorspronkelijk bevolking van Canada zoals de Inuit en de Métis. Zij krijgen speciale symbolen op hun grafsteen. Dat zijn het ‘First Nations Medicine Wheel’ en het ‘Métis Infinity Symbool’. “Via internet probeer ik afkomst van deze militairen te achterhalen,” zegt Sligman.

Het is al vroeg opgevallen dat klaprozen groeien op de graven van gesneuvelde soldaten. Tijdens de eerste wereldoorlog gebruiken de Duitsers voor het eerst chloorgas. Door de vele doden was de grond in Ieper (Vlaanderen) met bloed doordrongen en begonnen daar veel klaprozen te groeien. De Poppy is daarom het symbool geworden voor het herdenken van de vele gesneuvelde Canadese soldaten, maar ook voor de vele Amerikanen, Engelsen, Polen, Australiër, Nieuw Zeelanders, Fransen Belgen en Nederlanders. Zij hebben hun leven gegeven, zodat wij in vrijheid kunnen leven.

Door Wijnand Burger

advertentie

Meest gelezen