Afbeelding
Wijnand Burger

Strips van Toon van Driel en Car Art in Zandvoorts Museum

Overig

ZANDVOORT “Ik vraag me wel eens af, als Max Verstappen nu de vader was van Jos, zou Jos dan niet evenveel bereikt hebben in de Formule 1?” zegt Toon van Driel bij de opening van zijn tentoonstelling. Van Driel heeft de strips FC Knudde en De Stamgasten bedacht, strips die dagelijks in het Algemeen Dagblad te vinden zijn. Hij heeft daar zelfs al een paar miljoen stripboeken van verkocht. Volgend jaar staat hij 50 jaar in de krant. Vanwege zijn bewondering voor Max Verstappen vroeg het Zandvoorts Museum hem een strip over Max te maken. 

“Eerst zag ik er vreselijk tegen op,” zegt Van Driel. “Maar vlak voor de deadline kreeg ik eindelijk inspiratie en zette ik er de spurt in.” Daarna vertelt hij hoe het hem uiteindelijk lukt om het hele museum vol te hangen met zijn strips. Hij betrekt zijn vrouw Laura ook in de eer, want zij kleurt de strips in. Ze doet dat via een programma op de computer. Voor Jan Lammers maakte van Driel een speciale cartoon.

CAR ART Maar er is meer te beleven in het Zandvoorts Museum of in het Pop Up Museum Raadhuis. Er is kunst waarbij de auto als inspiratiebron gebruikt is. In deze expositie geven hedendaagse kunstenaars een andere kijk op het thema auto. Het is kunst met een knipoog en soms beeldend commentaar op de Formule 1. In de gang van het raadhuis staat bijvoorbeeld een levensgroot paard gemaakt van autobanden. De carrosserie van een racewagen wordt gevormd door honderden gele speelgoedautootjes. Ook zijn enkele autokunstwerken tentoongesteld op het Van Fenemaplein. De expositie is samengesteld door Anne Marion Cense.

ZANDVOORT BEYOND is het programma waarmee de Formule 1 niet alleen gevierd wordt op het circuit, maar ook in het dorp. Er is een breed programma voor iedereen. Het hoogste reuzenrad van Nederland staat op het Badhuisplein. Voor de jeugd is er een hinkelbaan in de vorm van het circuit en een kartbaan. Verder is er vanaf augustus een uitgebreid programma.

Door Wijnand Burger

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie