Afbeelding
Foto door Karolina Grabowska via Pexels

Geen goedkope zorgpremie in Zandvoort

Partnercontent

Nadat op 13 november de nieuwe zorgpolissen en premies bekend gemaakt zijn, kunnen we de balans opmaken. Voor de inwoners van de gemeente Zandvoort kan een gemeentepolis duur uit vallen, waarbij wel wat opmerkingen te maken zijn. We kijken naar de mogelijkheden en de voor- en nadelen van de collectieve zorgverzekering (via de website “gezondverzekerd” te vinden).

De collectieve zorgpolis

Iedere Nederlandse gemeente heeft samen met een of meerdere zorgverzekeraars een polis samengesteld. Inwoners van deze gemeente, welke tot net iets boven de bijstandsnorm leven komen hiervoor in aanmerking. Het doel hiervan is om een kwetsbare groep stadsgenoten te kunnen voorzien van goede zorg. Maar de zorgverzekering, verplicht aangevuld met een  aanvullende verzekering kost tussen de 168 en 196 euro. Per maand. En dat is natuurlijk veel meer dan een reguliere zorgpremie, zonder aanvullend pakket (circa 125 euro).

Dit zijn de goedkoopste zorgverzekeringen in 2023 volgens Zorgvergelijker. Met een uitgebreid overzicht waarbij er een standaard en vrijwillig eigen risico wordt getoond. Daarmee kan je een goede vergelijking maken, en natuurlijk zonder collectief vergelijken.

Voordelen van het collectief

  • Je gemeente betaald jouw eigen risico. Dus maak je zorgkosten waarbij er eigen risico (tot 385) in rekening gebracht wordt, dan merk je daar niks van
  • Uitgebreid aanvullend pakket met fysiotherapie, tandarts, hulpmiddelen, thuiszorg en geneesmiddelen.
  • Op dat aanvullende pakket krijg je daarbovenop ca. 30 euro korting.

Dus gebruik je heel veel zorg uit het aanvullende pakket dan is het rendabel. Heb je ook nog eens eigen risico te betalen, dan is dat de winst omdat je hierbij 0 eigen risico hebt.

Nadelen van het collectief

  • Je hebt enkel de keuze uit 2 verschillende naturapolissen. Waarbij er een beperkt aantal gecontracteerde zorgverleners is.
  •  Er is niet heel veel te kiezen bij de aanvullende polissen, wel zijn ze gemiddeld genomen behoorlijk compleet.
  • Je inkomen mag niet hoger zijn dan 110-120% van de bijstandsnorm.

Het is mooi dat deze polissen er zijn, maar ze moeten écht bij je passen. Op gezondverzekerd .nl vind je alle informatie over jouw gemeente. Dus over Zandvoort, maar ook van de gemeente Bloemendaal.

Vrije zorgkeuze

Met de collectieve zorgpolissen in de gemeente Zandvoort en Bloemendaal is er geen vrije zorgkeuze. Dit zijn naturapolissen, waarbij je goed moet opletten op gecontracteerde zorg. Dit kan prima zijn als je in de juiste regio woont icm. je eigen zorgverlener. En dat probleem heb je niet met een restitutiepolis.

Je hebt namelijk volledige vrije zorgkeuze met de duurdere restitutiepolis. Er zijn nog maar een paar restitutiepolissen in 2023, maar dit zijn wel de beste verzekeringen die er zijn. Althans, als jij er niet over na wilt denken als zorgverlener stapt of je wel maximale vergoeding krijgt.

Conclusie

Er zijn volop mogelijkheden, je kan rechtstreeks bij de zorgverzekeraar kiezen voor een goedkope zorgverzekering of een duurdere restitutiepolis. Met de genoemde collectieven wordt de minima met geringe zorgbehoefte ook goed geholpen. Vergelijk alles goed met elkaar, en je hebt tot 31 december de tijd om je keuze te maken.

advertentie