Het trancefestival op het strand is pal gebouwd naast de strandhuisjes.
Het trancefestival op het strand is pal gebouwd naast de strandhuisjes. Wijnand Burger/BDU
COLUMN

‘Je weet niet wat je meemaakt’

Bloemendaal

ZANDVOORT Journalist Wijnand Burger schrijft op regelmatige basis columns voor Lokaalaanzee.nl. Onder de titel ‘Zijn ze nou belazerd?’ gaat hij in op actuele ontwikkelingen, die zich veelal in Zandvoort afspelen.

Zijn ze nou belazerd?

Liefhebbers uit de hele wereld komen op 23 juni tot 26 juni naar Bernie’s Beachclub om te genieten van trancemuziek. Er zijn vier podia opgebouwd waar honderden artiesten en dj’s hun kunsten gaan vertonen. Kortom het Luminosity Beach Festival barst los op het strand van Zandvoort. Vier dagen lang trancemuziek, muziek die vaak begint met een eentonige beat en na verloop van tijd wordt er slagwerk en een melodie aan toegevoegd. Als je dan veel alcohol en drugs inneemt weet je niet wat je meemaakt. 

Maar de strandkampeerders naast Bernie’s Beachclub weten ook niet wat ze meemaken. Ze zitten daar met hun gezinnen voor hun rust en krijgen vier dagen het monotone tromgeroffel door de dunne wanden van hun huisjes gejaagd. Vier dagen zou misschien nog te overleven zijn, maar ze vinden ook nog eens een maand last van de opbouw en afbouw van de podia. Over hun afrit F4 rijden al veertien dagen, vlak naast hun spelende kinderen, grote vrachtwagens met mobiele toiletten. Hun afrit zou alleen voor de hulpdiensten gebruikt mogen worden.

Je vraagt je af waarom ze dan niet geprotesteerd hebben? “We hebben met veel mede-kampeerders met lede ogen moeten aanvaarden dat de gemeente Zandvoort, ondanks onze bezwaren en zonder overleg, de vergunning heeft verleend,” schrijft de kampeervereniging KVS in een mail aan haar leden. De kennisgeving van de vergunning werd gepubliceerd op www.overheid.nl op 7 juni 2022 met de mogelijkheid daar binnen zes weken bezwaar tegen te maken. Dat gaat twee en halve week voor het begin van het festival natuurlijk nooit meer lukken.

Dan volgt in de mail de lijdensweg die ze afgelegd hebben. Ze hebben de bijbehorende stukken opgevraagd en niet gekregen, contact gehad met ambtenaren uit Haarlem en Zandvoort zonder resultaat, officieel bezwaar gemaakt (moest weer bij een ander loket) en kregen de burgemeester niet te spreken. De enige die begrip voor de bezwaren van de kampeerders had, is het Luminosity Beach Festival zelf, die zoveel mogelijk maatregelen neemt om het ergste leed te verzachten.

Misschien kan de gemeente een vergunning niet weigeren, als hij aan de gestelde eisen voldoet. Maar communiceer dat dan eerlijk en ga in gesprek met elkaar. Op de nieuwjaarsreceptie konden enige leden van de kampeervereniging eindelijk hun zorgen over het festival bij de burgemeester neerleggen. Hij riep in zijn Nieuwjaarspeech toch op voor een goede samenlevingscultuur? “Praat met elkaar, luister, wees begripvol en heb respect,” riep hij daar. “Alleen dan houden we het met elkaar in alle complexiteit van deze samenleving leefbaar en beheersbaar.” 

Dan weet je echt niet wat je meemaakt.

Wijnand Burger