Afbeelding
Luchtfietsers

Luchtfietsers maken stop in IJmuiden voor overtocht klimaatconferentie

IJmuiden

IJMUIDEN Zondag 31 oktober vertrekken De Luchtfietsers, een groep klimaat activisten, op hun tocht van Amsterdam via IJmuiden naar Glasgow. Voordat ze op de veerboot naar Newcastle stappen, stoppen ze nog bij RIGO Verffabriek in IJmuiden voor een vegan kop soep, een rondleiding en het ophalen van RIGO’s klimaatboodschap voor de klimaatconferentie: met krachtige mensen een fijne omgeving maken. 

De luchtfietsers fietsen naar Glasgow waar van 31 oktober tot en met 12 november COP26* plaatsvindt: de 26e Klimaattop die er op gericht is wereldwijde afspraken te maken en na te volgen over het terugdringen van klimaatverandering. Onderweg worden door de Luchtfietsers boodschappen meegenomen o.a. door een groot aantal scholieren meegegeven in de vorm van tekeningen.

Het collectief van fietsende activisten staat voor klimaatrechtvaardigheid, voor idealisme en durven dromen. Voor de weigering om het oneerlijke systeem waarin we leven te accepteren. In plaats van zich neer te leggen bij de status quo, stappen ze op de fiets! Want met lucht in de banden kom je overal, zo is de gedachte. Luchtfietsers bewegen zich door wind en regen, door stad en land en laten geen vervuilende voetafdruk achter, maar wel positiviteit en energie. Als Luchtfietsers demonstreren ze hoe een rechtvaardige en fossielvrije wereld eruit kan zien.

Met deze fietstocht dwars door het Schotse landschap hopen de Luchtfietsers de aandacht van de media te trekken. In Glasgow zullen ze zich aansluiten bij andere activisten van over de hele wereld om zo gezamenlijk de wereldleiders die daar bijeen zijn gekomen te doordringen van het belang van het nemen en navolgen van urgente maatregelen. De Luchtfietsers hebben onder andere in de klimaatzaak tegen Shell bewezen met hun fietstocht media aandacht te trekken en zo hun steentje bij te dragen aan de versnelling van het proces. RIGO Verffabriek is erg enthousiast de groep te kunnen ontvangen op hun tocht. 

Kijk voor meer informatie op www.deluchtfietsers.nl.

*COP26 staat voor Conference of the Parties, deze partijen zijn de ondertekenaars van het United Nations Framework Convention of Climate Change (UNFCCC) - een verdrag in 1994 gesloten door 197 partijen (196 landen en de EU). De COP26 is de 26e bijeenkomst van de 197 partijen.

advertentie

Meest gelezen