Afbeelding
Politie.nl

Politie vindt slecht verzorgde katten en kittens in Velsen

IJmuiden

VELSEN De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de dierenpolitie hebben in een woning in Velsen zes katten en acht kittens in beslag genomen. De dieren waren slecht verzorgd en zouden zonder de juiste papieren worden verkocht, meldt de politie vrijdag.

De dierenpolitie en LID voerden dinsdagochtend een controle uit naar aanleiding van meerdere meldingen. Ze vonden in een vervuilde kamer meerdere katten en kittens die niet genoeg voer en water hadden. In een andere ruimte zaten nog meer verwaarloosde katten en kittens. Drie van de acht kittens waren te vroeg bij hun moeder weggehaald.

Naast de overtredingen rondom de gezondheid en welzijn van de katten, is het vermoeden dat de eigenaresse, een 29-jarige vrouw, bedrijfsmatig bezig was met het fokken en verkopen van de dieren. Ze voldeed daarvoor niet aan de wettelijke eisen, zoals een vakbekwaamheidsdiploma, een UBN-nummer en de gezondheidsprotocollen.

De verdachte zal nog gehoord worden en de dierenpolitie en de LID doen verder onderzoek. De politie vermoedt dat de 29-jarige eigenaresse de dieren illegaal fokte om ze daarna te verkopen en wil haar verhoren. Alle dieren in het huis zijn naar een plek gebracht waar ze goed verzorgd worden.

VERBODEN Illegaal fokken met dieren is verboden en gaat met regelmaat in combinatie met verwaarlozing of mishandeling. Daarom is het van groot belang om te melden als je een vermoeden hebt van illegale fokkerij. Melden kan telefonisch via 144 of online. Ook als u getuige bent van een dier in nood of als u wordt geconfronteerd met de mishandeling of verwaarlozing van dieren kunt u dit melden via Meldpunt 144 of via het meldformulier op de website van de politie.