Afbeelding
www.vesselfinder.com

Tweede helft september asielzoekers op cruiseschip in Velsen

IJmuiden

DEN HAAG De verwachting is dat in de tweede helft van september asielzoekers worden gehuisvest op een cruiseschip in Velsen. De inzet van het schip hing af van de mogelijkheid om veilig aan te meren in Velsen-Noord. Dat lijkt nu mogelijk te zijn, schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

De kade moet nog wel worden aangepast zodat het schip kan afmeren. Daar wordt over een week mee begonnen. “Dit maakt ingebruikname richting de tweede helft van september zeer kansrijk”, aldus de staatssecretaris.

Het zeecruiseschip Silja Europa gaat duizend asielzoekers een onderkomen bieden tot uiterlijk 1 maart volgend jaar. Volgens Van der Burg kan het schip voor een “beperkte periode” 1200 asielzoekers herbergen.

Om de veiligheid op en rondom het schip te garanderen is het kabinet bereid om de portemonnee te trekken voor de inzet van boa’s. En als er extra geld nodig is voor de politie, is Van der Burg bereid ook daarin te voorzien.

Het kabinet praat volgens de staatssecretaris nog met “meerdere” gemeenten over de inzet van cruiseschepen voor de opvang van asielzoekers. Er is een groot tekort aan plekken om asielzoekers onder te brengen. Van der Burg gaat zo nodig gemeenten dwingen om asielzoekers opvang te bieden.


advertentie