Het terrein ligt er nu, op wat graafmachines na, nog nagenoeg verlaten bij.
Het terrein ligt er nu, op wat graafmachines na, nog nagenoeg verlaten bij. Wijnand Burger/BDU

Begin juni eerste Oekraïnse vluchtelingen opgevangen op Curiedex-terrein in Zandvoort

Zandvoort

ZANDVOORT De ongeveer 120 Oekraïense vluchtelingen die worden opgevangen in 60 wooncontainers op het Curiedex-terrein in Zandvoort Nieuw-Noord komen naar verwachting begin juni aan. Er is een taakstelling vanuit het rijk om in de regio Kennemerland 3000 vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Op het ogenblik worden er 100 mensen opgevangen in Zandvoort. Een belangrijk deel wordt opgevangen in hotel De Kust en pension ’t Zwanennest. 

Op een informatieavond op maandag 9 mei gaf burgemeester David Moolenburgh uitleg over de plannen. “De gemeente heeft samen met woningbouwcorporatie Pré Wonen besloten om 120 vluchtelingen op te vangen op het voormalige Corodex-terrein en de Curiedriehoek. Er komen 60 containerwoningen van 15 vierkante meter. Dat is niet veel om in te wonen, maar er komen per containergroep gemeenschappelijke voorzieningen zoals een kookruimte, een ontmoetingsplek en sanitaire voorzieningen. We hebben voor deze locatie gekozen om dat een deel van de infrastructuur al aanwezig is. Zo kunnen de containers snel aangesloten worden op water, elektriciteit en het riool. We hopen begin juni de eerst bewoners te kunnen opvangen. De bewoners zullen bestaan uit gezinnen met kinderen en alleenstaanden.”

Op de voorlichtingsavond waren er mensen, die bang waren dat de woningbouwplannen, die op dit terrein zou plaatsvinden vertraagd zouden worden. “Dat is niet aan de orde,” zei Moolenburgh. “De voorbereidingen van het terrein tot woningbouw zal nog minstens twee jaar duren. Eerst moet nog bepaald worden waar de woningen komen, waar geparkeerd kan worden en waar de openbare ruimte komt. Pas als dat bekend is kan er een bestemmingsplan gemaakt worden, wat ook nog bijna een jaar duurt. Daarna kan de bouwvergunning aangevraagd worden. De containers blijven maximaal 24 maanden staan.” Op de vraag waar de mensen naar toe moesten als de oorlog in Oekraïne langer duurt, kon nog geen antwoord gegeven worden.

Op de informatieavond werd al veel voorgenomen hulp aangeboden. Arthur Bakker van het Rode Kruis is aangesteld als locatie manager. “We zorgen dat de kinderen naar school kunnen. Voor volwassenen doen we werkbegeleiding. Stichting Pluspunt Zandvoort gaat taallessen geven en allerlei zomer activiteiten organiseren. Bij de scouting en voetbalclub zijn de kinderen welkom. Op de gemeentelijke website zandvoort.nl/oekraine kan iedereen die dat wil en ideeën heeft, hulp aanbieden aan de vluchtelingen.”

Door Wijnand Burger