Noor en Dani werden de winnaars van het debat, waar veel goede ideeën werden geopperd door de kinderen.
Noor en Dani werden de winnaars van het debat, waar veel goede ideeën werden geopperd door de kinderen. Wijnand Burger/BDU

‘De School’ winnaar van het Zandvoorts jeugddebat

Zandvoort

ZANDVOORT Elk jaar worden vanuit de hoogste klassen van de Zandvoortse basisscholen twee leerlingen afgevaardigd om een debat te voeren: het jeugddebat. Zodoende discussiëren twaalf leerlingen op 17 mei in de raadzaal van het gemeentehuis. De bespreking komt in het begin aarzelend op gang, maar barst al spoedig los. De leerlingen hebben zich goed voorbereid, komen met originele ideeën, luisteren naar elkaar en zijn vaak overtuigend. Ze wisten goed via voorzitter burgemeester Moolenburgh het woord te nemen. De burgemeester wordt geflankeerd door wethouder Van Haeften (D66) en de griffier Gideon van Driel.

Er waren drie onderwerpen waar de kinderen hun mening over mochten geven. De eerste is hoe de naamsbekendheid, die verkregen is door de Grand Prix, geld kan opleveren voor mensen, ondernemers en de gemeente van Zandvoort. De leerlingen willen in ieder geval de ondernemers meer betrekken bij het gebeuren. Ze stellen een wandeling voor langs de Zandvoortse winkels. Ondernemers moeten een kraampje op het circuit kunnen zetten om hun waar aan te bieden. Opmerkelijk is, dat ze voor de echte Grand Prix een Formule E willen laten verrijden.
Dan start het thema ‘Duurzaamheid’. Door de verkoop van aandelen in een energiebedrijf heeft de gemeente vijf miljoen om het dorp duurzamer te maken. Hoe moet het geld besteedt worden en hoe kan het geld eventueel weer terugverdiend worden? De leerlingen willen een circulair ambachtscentrum in het dorp, waar dingen gerepareerd kunnen worden, met daaraan vastgekoppeld een kringloopwinkel. Ze willen meer bomen geplant hebben, meer elektrische auto’s op de weg, meer zonnepanelen op daken en ’s avonds op de Zeeweg de snelheid beperken. Ook stelt een leerling voor om van de afgedankte windmolens een speeltuin te maken.

Het laatste onderwerp is het aanstellen van een kinderburgemeester. Hoe zal die gekozen moeten worden en wat zullen haar of zijn taken zijn? Over de verkiezing zijn verschillende voorstellen, zoals een filmpje of brief schrijven over je ideeën en je dan door de gemeenteraad laten verkiezen. Over de taken dachten de kinderen aan het doen van openingen, aanwezig zijn bij de dodenherdenking en meehelpen bij de aankomst van Sinterklaas.

Daarna trokken de burgemeester, wethouder en griffier zich terug om te bepalen wie het best gedebatteerd heeft. De leerlingen mogen intussen hun ideeën spuien over wat er in het dorp moet gebeuren. Ze willen een middelbare school voor Havo, gymnasium en VWO, kermissen, festivals, meer activiteiten voor kinderen en nog veel meer.

Dan is het moment aangebroken voor de uitslag. Ryan van de Duinroosschool kan zijn mening het beste overbrengen en krijgt hiervoor een eervolle vermelding. Maar de eerste prijs gaat naar Noor en Dani van ‘De School’. Zij mogen lunchen met de burgemeester.

Door Wijnand Burger

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Afbeelding