Burgemeester Moolenburgh wenst iedereen een voorspoedige zomer toe.
Burgemeester Moolenburgh wenst iedereen een voorspoedige zomer toe. Wijnand Burger/BDU

Zandvoort geeft nieuwjaarsreceptie in juni

Zandvoort

ZANDVOORT Omdat wegens corona de nieuwjaarsreceptie al twee jaar niet is doorgegaan, heeft het organiserend comité besloten deze alsnog te houden, al is het hoog zomer. De receptie voor alle Zandvoorters vond plaats op vrijdag 17 juni bij strandpaviljoen Beachclub 10. Het is de warmste dag van het jaar tot nu toe, maar dat weerhoudt de organisatie er niet van om met oliebollen rond te gaan.

De organisatie is in handen van Ben Zonneveld, Hilly Jansen en Gillis Kok. Het samenzijn wordt mede mogelijk gemaakt door de Zandvoortse samenleving zelf: verenigingen, instellingen en betrokken inwoners.

Burgemeester David Moolenburgh begint met iedereen een hele voorspoedige zomer te wensen. Hij stelt voor om de volgende dag ook maar meteen de traditionele Nieuwjaarsduik te doen. “Qua temperatuur lijkt hem dat wat aangenamer,” zegt hij. Daarna kijkt hij terug op de afgelopen jaren van corona, de lockdowns en de impact die dat op ons dorp heeft gehad. Hij hoopt dat er geen opleving van het virus komt, waardoor het openbare leven in het dorp weer op slot moet. 

Ook wees hij op de spontane hulp die hotels en inwoners aan de Oekraïners bieden. “Het is hartverwarmend om te zien hoe betrokken de Zandvoorters zijn. Wij helpen waar we kunnen. Met kleine en grote projecten. Zo worden bijvoorbeeld Oekraïense kinderen op school geholpen, geven mensen vrijwillig taalles en de helft van de opgevangen vluchtelingen heeft in Zandvoort al werk gevonden. Onze dank is groot voor iedereen, die zijn of haar steentje bijdraagt.”

Hij kijkt terug op de politieke ontwikkelingen en de teleurstellende opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen, waar slechts iets meer dan de helft van de Zandvoorters hun stem uitbrachten, ondanks het speciaal ingericht stembureau op het circuit.Maar dan kijkt hij voorruit naar de aankomende Grand Prix. “Na het enorme succes van vorig jaar, kan het eigenlijk niet meer beter. De beelden van de gastvrijheid in ons dorp, de lach op onze gezichten ende manier waarop we de bezoekers ontvangen hebben, zijn vorig jaar de hele wereld overgegaan. Ook dit jaar zullen alle ogen weer op Zandvoort gericht zijn. De verwachtingen zijn daarbij erg hoog. Er komen meer bezoekers, de NOS zendt het hele weekend live uit en iedereen kijkt reikhalzend uit naar de eerste ‘normale’ editie zonder coronabeperkingen. Op dit moment werkt de gemeente samen met de Grand Prix organisatie en stichting Zandvoort Beyond keihard aan alle voorbereidingen. Ik weet zeker dat we er samen opnieuw een groot feest van maken.”

Natuurlijk komt het parkeerbeleid ook aan bod. “Bij de discussie hierover liepen de emoties zo hoog op dat medewerkers van de gemeente bedreigd zijn en er ook fysiek geweld gebruikt is. U heeft kunnen lezen wat ik daar van vind en er is er ook aangifte bij de politie van gedaan. Fysiek geweld en doodsbedreigingen zijn nooit acceptabel en dan wil ik geen MAAR horen! Zo gaan we in Zandvoort niet met elkaar om. Er wordt veel gesproken over het fenomeen bestuurscultuur. Ik zou willen zeggen: het gaat ook om een samenlevingscultuur. Praat met elkaar, luister, wees begripvol en heb respect. Alleen dan houden we het met elkaar in alle complexiteit van deze samenleving leefbaar en beheersbaar.” Dan sluit hij positief af en heft het glas op dit jaar, wat reeds begonnen is en wenst iedereen bovenal een mooie zomer.

Door Wijnand Burger