Op de foto met de toenmalige klas.
Op de foto met de toenmalige klas. Wijnand Burger/BDU

Feest van herkenning op reünie van 100 jarige Mariaschool

Zandvoort

ZANDVOORT Veel oud-leerlingen uit alle jaargangen hebben de kans genomen om hun oude klasgenoten te ontmoeten op de reünie van de Mariaschool in Zandvoort. Ze grepen de kans aan om te vragen hoe elkaars leven verlopen is, hun carrière, met wie ze getrouwd zijn en hoeveel kinderen en kleinkinderen er gekomen zijn. 

Toen je vroeger nog op de schoolbanken zat, had je nog geen idee dat er later een heel leven op je te wachten stond. Soms hebben die kinderen en kleinkinderen zelf op de Mariaschool gezeten en zijn ze aanwezig. Er ontstonden onroerende gesprekken en er gingen nog allerlei verhalen rond van leraren, die niet altijd hun handen thuis konden houden. Dat was heel gewoon in de beginjaren van het onderwijs. Maar er waren ook veel lieve leraren en er wordt met fijne herinnering over ze gesproken.

De Mariaschool is in 1920 opgericht en bestaat dus eigenlijk al 102 jaar. Door de coronaperikelen moest de reünie van de Mariaschool uitgesteld worden. Maar op zaterdag 18 juni kan hij dan eindelijk doorgaan. Er hebben zich ruim 250 mensen opgegeven. Bij binnenkomst kan iedereen zijn naam en jaargang op zijn borst plakken. Zo kan je iemand uit jouw klas gemakkelijk herkennen, want sommige gezichten zijn wel een ietsje ouder geworden. Een fotograaf maakt foto’s van jaargroepen of vriendengroepen, die later via de Facebooksite: MARIASCHOOL ZANDVOORT REUNIE 100 JAAR besteld kunnen worden. Ook kon het oude gebouw van de Mariaschool bezocht worden met zijn mooi monumentale trap en glas in lood raam. Het staat leeg, omdat er binnenkort voor jongeren appartementen in worden gebouwd. Veel herinneringen komen daar naar boven.

Ondertussen verschijnen op de Facebooksite leuke reacties. Er worden ook foto’s geplaatst. Iedereen die nog foto’s heeft wordt aangemoedigd ze op de site te plaatsen. Ook worden de mensen bedankt, die de voortreffelijke organisatie op zich genomen hebben. Want het is voor velen een feest van herkenning geworden.

Door Wijnand Burger

Ook het oude gebouw van de Mariaschool kon bezocht worden met zijn mooi monumentale trap en glas in lood raam.