De kinderen bij de dobberende flessen op de boulevard.
De kinderen bij de dobberende flessen op de boulevard. Wijnand Burger/BDU

Kinderen maken kunstwerk van afval: ‘Dobberende Flessen’ symbool voor plasticvrije zee

Zandvoort

ZANDVOORT Leerlingen van bijna alle basisscholen in Zandvoort hebben plastic doppen en deksels van bijvoorbeeld frisdrankflessen of pindakaaspotten gejut en verzameld voor een periode van ongeveer zes weken. De kinderen gooien, tijdens de week van de World Clean Up, de doppen op school in een speciaal ontworpen frame gemaakt van staal en gaas. Dat stelt een dobberende fles voor. Zo verrijst langzaam het kleurrijke kunstwerk ‘Dobberende flessen’. Als je voor het kunstwerk staat en richting de zee kijkt, dan lijkt het of de zee vol ligt met dobberende flessen. Zo wordt aandacht gevraagd voor een plasticvrije zee.

Van de ingezamelde doppen maakte Stichting Juttersgeluk een unieke lamp voor op school als aandenken. Want van alle gejutte materialen maken zij gebruiksvoorwerpen, zoals zeepbakjes, feestelijke geschenken en lampenkappen. De kinderen mogen raden hoeveel doppen in de schemerlamp verwerkt waren. Dat blijken er 420 te zijn.

PEUKEN Het strand ligt bezaaid met peuken. “We hebben 125 peuken in een half uur opgehaald,” vertelt Saar. Ze vindt dat er niet meer gerookt mag worden op het strand. “Ze moeten het roken duurder maken,” zegt ze. Op het strand vinden de kinderen weinig plastic flesjes. Dat komt omdat er nu statiegeld op geheven wordt. Wel gooien de mensen nog de doppen van de flesjes weg. Door een andere ploeg wordt in het dorp afval verzameld. Daar worden veel blikjes gevonden. Gelukkig komt er ook statiegeld op blikjes per 1 januari 2023, zodat er volgend jaar hopelijk minder blikwerk gevonden wordt.

Wethouder Lars Carree (VVD) en Martijn Hendriks (Jong Zandvoort) zijn op woensdag 14 september naar strandpaviljoen Laguna Beach gekomen. Maar de meeste kinderen weten niet wat een wethouder is. Ze weten wel dat een burgemeester de leiding heeft over de gemeente. “Wij vormen samen met de burgemeester en de raadsleden het bestuur over Zandvoort,” legt Hendriks de kinderen uit. Samen met Arthur Verdaasdonk van Spaarnelanden bedanken ze de kinderen voor hun inzet.

Door Wijnand Burger

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie