Moeten de duinen bij Zandvoort Nieuw-Noord tot aan de voordeur komen?
Moeten de duinen bij Zandvoort Nieuw-Noord tot aan de voordeur komen? Wijnand Burger/BDU
COLUMN

Waar de blanke top der duinen.. Masterplan Zandvoort Nieuw-Noord onder de loep

Zandvoort

ZANDVOORT  Journalist Wijnand Burger schrijft op regelmatige basis columns voor Lokaalaanzee.nl. Onder de titel ‘Zijn ze nou belazerd?’ gaat hij in op actuele ontwikkelingen, die zich veelal in Zandvoort afspelen.

Zijn ze nou belazerd?

Zandvoort Nieuw-Noord met zijn flats is niet bepaald de mooiste wijk van ons dorp. De riolering moet vervangen worden en daarom wil de gemeente de wijk meteen groener en mooier maken. Het heeft het ingenieursbureau ‘Witteveen+Bos’ uit Deventer opdracht gegeven met een ontwerp te komen. Dat wordt het zogenaamde ‘Masterplan’. Merkwaardig dat die mensen uit het IJssellandschap dan op het idee komen om de duinen via groene lobben de wijk in te laten gaan. De straten noemen ze dan geen duinweggetjes of zandpaden maar parkstraten, maar een parkachtig geheel wordt het niet.

Eerst komt er een inspraaktraject van 1 mei tot en met 30 juni 2021. Daar komt een waslijst van vragen en opmerkingen uit tevoorschijn. Maar de gemeente vindt dat het merendeel van de bewoners het eens is met de plannen. “Ze hebben waardevolle aandachtspunten en ideeën opgeleverd,” schrijven ze. “De gemeente gaat bekijken wat de mogelijkheden zijn.”

Intussen verandert er weinig aan de plannen en wordt het Masterplan door de gemeenteraad in januari 2022 goedgekeurd. Daarna kunnen bewoners weer reageren op het Masterplan. Weer komen er 55 reacties, die allemaal de aandacht hebben van de gemeente en waarvan de gemeente de mogelijkheden gaat bekijken. Er wordt zelfs een inloopmiddag gehouden in Pluspunt. Ook op die inloopmiddag regent het klachten en opmerkingen. De mensen van het ingenieursbureau staan er wat schaapachtig bij en schrijven de vele kritiek op een papiertje.

“Een groene wijk nodigt uit om buiten te zijn en te bewegen,” staat er in het Masterplan. In de brochure staan ook mooie foto’s hoe het gaat worden. Maar de meeste mensen willen een leuke woonomgeving met plantsoentjes en speeltuintjes voor de kinderen. De meeste plantsoenen worden echter omgeploegd en krijgen duinvegetatie. Duinvegetatie is volgens mij het forse, taaie, grijsgroene helmgras. De bewoners klagen nu al over het slechte onderhoud van het groen in hun buurt. Waarschijnlijk denkt de gemeente dat die helmbeplanting helemaal geen onderhoud nodig heeft.

Er zullen ook geen parkeerplaatsen verdwijnen, staat te lezen in het Masterplan. Maar aan het eind van het plan staat dat er een overcapaciteit aan parkeerplekken is. “Door te kijken naar de daadwerkelijke vraag naar parkeren kunnen in elk geval de niet gebruikte parkeerplaatsen op zelfs de drukste dagen van het jaar, plaatsmaken voor vergroening.” Nou dan weet je het wel weer. 

Waarom doet de gemeente eigenlijk nog aan inspraak? Het Masterplan is na alle inspraak nagenoeg hetzelfde als het plan wat in januari werd aangenomen door de gemeenteraad. Is het omdat het wettelijk moet of is het om de bewoners aan het lijntje te houden? Later zegt de gemeente natuurlijk dat iedereen meebeslist heeft. Noord wordt al omringt door duinen. Iedereen beslist nu dat die duinen tot aan hun voordeur moeten komen. Leve de inspraak.

Wijnand Burger

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie