Kamperen op de 'Volkswagen camping' is voor sommigen een onderneming op zich.
Kamperen op de 'Volkswagen camping' is voor sommigen een onderneming op zich. Wijnand Burger/BDU

Vintage at Zandvoort: een camping vol antieke Volkswagens

Zandvoort

ZANDVOORT Voor de achtste keer kwamen Volkswagenliefhebbers van 23 tot en met 25 september kamperen op P de Zuid. De deelnemers komen uit Nederland, maar ook uit andere landen. Ze beleven een weekend, waarbij hun Volkswagen centraal staan. Ze slapen in tenten bij hun geliefde automobiel of slapen in oude volkswagenkampeerbusjes. Er is van alles te doen op de camping. Er is een rokerij van makreel, er zijn verkooppunten van vintage kleding, verkooppunten van accessoires en onderdelen van Volkswagens. In het midden van de camping staat een grote tent waar iedereen elkaar kan ontmoeten, want de Volkswagenliefhebbers zijn zo langzamerhand een grote familie geworden. 

Burgemeester David Moolenburgh is gekomen om het weekend te openen. Hij komt aanrijden met een oud volkwagenbusje uit 1967 van een vriend, die nog een stijl heeft in het midden van de voorruit. “Ik heb begrepen dat dat heel bijzonder is,” zegt hij. Verder vertelt hij dat zijn vader ook een Kever had. Als jongste zoon van een gezin met vijf kinderen moest hij altijd in de kattenbak zitten. “Ik ben de kleinste uit dat gezin gebleven, misschien wel omdat ik daar altijd opgevouwen in heb gezeten. Daarom heb ik een haat-liefde verhouding met Volkswagens. Vooral ook omdat Jaap, een vriend van mij, me uitgenodigd had om als hij slaagde voor zijn rijbewijs, een ritje te maken in de Cabrio Kever van zijn vader. Na de zevende keer slaagde hij pas voor zijn rijbewijs en toen was het inmiddels februari en zes graden onder nul. Ik moest en zou met hem mee en ik heb het er nog steeds koud van.”

Er komt heel wat bij kijken om onze luchtgekoelde motor aan de gang te houden.

ONDERHOUD Over haat-liefde verhouding gesproken: “Het is een geweldige auto, maar het is altijd maar de vraag of we op onze bestemming komen,” vertelt een Volkwagenbezitter. “Wij houden van het gepruttel van onze luchtgekoelde motor, maar er komt heel wat bij kijken om die aan de gang te houden. Door de originele rubberen slangen in de motor moeten we een ethanol-killer aan de benzine toevoegen. De motor loopt alleen op minerale olie, en zo zijn er nog wel meer minpunten. Maar wegdoen zal nooit gebeuren. Alleen al door de gezelligheid op deze reünies.”

Dat het evenement gewaardeerd wordt blijkt wel uit het feit dat alle campingplaatsen waren volgeboekt. Ook veel mensen uit het dorp bezoeken de camping en maken foto’s van het antieke wagenpark.

Door Wijnand Burger

Afbeelding
Afbeelding
Burgemeester Moolenburgh spreek aanwezigen toe.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie