De fototentoonstelling werd geopend door voorzitter Cees Winkel samen met het enige erelid van de vereniging Rob Vos.
De fototentoonstelling werd geopend door voorzitter Cees Winkel samen met het enige erelid van de vereniging Rob Vos. Wijnand Burger/BDU

Fototentoonstelling van 100 jaar Zandvoortse Reddingsbrigade

Zandvoort

ZANDVOORT De Zandvoortse Reddingsbrigade bestaat 100 jaar. De vereniging is daarmee een van de oudste reddingsbrigades van Nederland. Alleen ‘s-Hertogenbosch, Amsterdam en Haarlem waren eerder. Zij richten zich meer op de binnenwateren en recreatieplassen. Maar Zandvoort was de eerste reddingsmaatschappij voor het redden van drenkelingen aan de kust. Om hier bij stil te staan wordt er op de boulevard de Favauge op vijftien dubbele fotoborden een overzicht gegeven over de historie van de Zandvoortse brigade. De foto’s variëren van de eerste reddingsposten, die vaak niet meer voorstelden dan een tent of een primitief bouwsel tot de huidige moderne posten. Er is een foto van een paard en wagen met een roeiboot erop, maar ook van de moderne boten en waterscooters die vandaag gebruikt worden. 

ERELID Op zaterdag 24 september 12.00 uur werd de eerste foto onthuld door voorzitter Cees Winkel samen met het enige erelid van de vereniging Rob Vos. “Het geeft een mooi beeld van hoe de vereniging zich ontwikkeld heeft de laatste honderd jaar,” zegt vicevoorzitter Ernst Brokmeier. “De foto’s komen uit het Zandvoorts archief, het eigen archief, het Zandvoorts Museum, van Rob Bossink en van nog veel andere particulieren.”

Wij weten inmiddels wel hoe we uit een mui kunnen komen.

Rob Vos is erelid van de vereniging. Hij is lang penningmeester geweest, maar heeft ook in het bestuur van de landelijke koepel van alle reddingsbrigades gezeten. “Ik ben gewoon meer dan 60 jaar lid gebleven en toen werd ik erelid,” vertelt Vos. “Ik deed dat altijd met veel plezier. Zelfs nu nog zwem ik met een groepje van de brigade in zee. Daarbij ben ik wel eens in een mui terechtgekomen, maar wij weten inmiddels wel hoe we daaruit kunnen komen. Het enige is dat je moet opletten dat je bij het terugzwemmen niet opnieuw in een mui terecht komt.” 

Dan lopen de aanwezige langs de fotoborden van de tentoonstelling. Veel leden herkennen hun familieleden en andere dorpsgenoten, want veel families zijn van generatie tot generatie lid van de vereniging. De openluchttentoonstelling is tot 9 oktober te bezoeken.

Door Wijnand Burger

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie

Meest gelezen