Afbeelding
Eigen Foto

Hartekamp Groep verhuist naar twee bijzondere locaties in Zandvoort en Bennebroek

Zandvoort

REGIO Lange tijd is gewerkt aan twee nieuwe locaties van de Hartekamp Groep in Zandvoort en Bennebroek. Deze en volgende week vindt de grootscheepse verhuizing plaats van 85 cliënten en hun begeleiders. Vanuitbnegen bestaande locaties vertrekken zij naar Harteduin in Zandvoort en de Ruyterlaan in Bennebroek. 

Leidend principe bij de ontwikkeling van beide woonplekken was om cliënten een zo zelfstandig mogelijke woonomgeving te bieden die aansluit op de huidige wensen van bijvoorbeeld comfort, technologische ontwikkelingen en duurzaamheid. Op de locaties hebben alle cliënten hun eigen voorzieningen. Ook zijn beide gasloos en nagenoeg energieneutraal. “Een verhuizing als deze, maken wij niet dagelijks mee”, aldus Christel van de Voort, Manager Zorg. “Maanden van voorbereiding gaan vooraf aan dit dynamische proces, onder andere door de samenvoeging van cliënten van verschillende bestaande locaties en veranderingen binnen zorgteams.” 

Bijna alle ondersteunende afdelingen en zorgteams van de Hartekamp Groep zijn hier bij betrokken geweest. Ook cliënten en hun vertegenwoordigers hebben meegedacht over onder andere de inrichting van de algemene ruimtes en hun eigen appartementen. Een verhuizing is altijd spannend, dat geldt ook voor mensen meteen verstandelijke beperking. Naast maandelijkse teambijeenkomsten voor de begeleiders, is er een aantal kennismakingsbijeenkomsten en open dagen georganiseerd, waarin toekomstige bewoners, hun verwanten en medewerkers zijn meegenomen in de verhuisplannen.

Locatie Harteduin is gevestigd aan de rand van Zandvoort, grenzend aan de duinen. De woningen zijn verspreid over drie etages, die elk een aparte woongroep vormen met individuele en groepsactiviteiten. Zo wordt elke dag gezamenlijk gekookt. Michel Schapers, manager huisvesting, facilitair & ICT: “Bijzonder om te vermelden is, dat de verdiepingshoogte op ons verzoek 3 meter 30 is geworden. Dit doet enorm veel voor de kwaliteit en de beleving van de omgeving.” Harteduin deelt de tuin en de aanwezige horecagelegenheid met ‘Huis in de Duinen’ dat eind van het jaar geopend wordt. Bij het aanleggen van de buitenruimtes is veel aandacht besteed aan het laten aansluiten van het terrein op de natuurlijke duinomgeving.

Nagenoeg alle woningen aan de Ruyterlaan hebben twee voordeuren. Een ‘gewone’ voordeur met een huisnummer en een deur die grenst aan een middengebied. Dit twee-voordeuren-concept is uniek. Het middengebied is een soort overdekte straat met een groen karakter. Bewoners ontmoeten elkaar daarvoor allerlei activiteiten op momenten dat zij daar zelf behoefte aan hebben. Hierdoor krijgt het een beetje de functie van een dorpsplein. Op de locatie is tevens dagbesteding aanwezig, met een eigen taartenmakerij en de Buurderij, een afhaalpunt voor regionale producten.

De Hartekamp Groep heeft met deze twee nieuwe locaties een grote spronggemaakt als het gaat om zelfstandige en duurzame huisvesting. Begin volgend jaar volgt de officiële opening van beide locaties. Cliënten, begeleiders en hun verwanten krijgen eerst de tijd om te wennen aan hun nieuwe omgeving.

Afbeelding
advertentie

Meest gelezen