Afbeelding
Eigen Foto

Spaarndam weekend lang ‘culturele hoofdstad van Kennemerland’

Bloemendaal

SPAARNDAM Spaarndam en kunst, het is altijd al een goede combinatie geweest. Kunst komt dan ook goed tot zijn recht in deze bijzondere en sfeervolle plaats. Dat wordt in het weekend van zaterdag 11 en zondag 12 juni duidelijk tijdens een nieuwe editie van het kunstfestival Kunst in Spaarndam. Het dorp biedt een weekend lang ruimte aan beeldend kunstenaars, muzikanten en dichters uit Spaarndam en de wijde omgeving. Het thema van het culturele festival is dit jaar verbinding. 

Spaarndam is de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid en daarom is er dit jaar voor gekozen om aan de beide kanten van het Spaarne activiteiten te organiseren. “Zo kunnen de oude en nieuwe inwoners van ons dorp elkaar ook gelijk ontmoeten”, lacht Jan Zwetsloot, een van de organisatoren. Onder andere in het Rijnlandshuis, woonbotenlocatie De Laars, het Dorpshuis, De Kerk, Fort Zuid en het Gemaal kan het publiek dit weekend genieten van exposities en optredens.

“Maar er zijn nog veel meer locaties die meedoen”, aldus Zwetsloot. “Verspreid door het hele dorp zijn galeries ingericht. Op de flyers, die bij elke locatie ruim voor handen zijn, is de kunstroute met de namen van de kunstenaars goed in beeld gebracht. Via een QR-code kan men de route ook met de telefoon downloaden”.

Niet alleen het dorp Spaarndam is gegroeid, ook het programma van Kunst in Spaarndam is flink uitgebreid. Zo is er dit jaar voor het eerst een multicultureel festival voor jong en oud met muziek, theater, workshops en een kennismakingsmarkt. Dit festivalonderdeel vindt voornamelijk plaats in en rond de Oude Kerk.

Zaterdag 11 juni is Spaarndam het episch centrum van poëtisch Nederland, aldus Zwetsloot. “Deze dag komt er een groot aantal topdichters naar ons dorp voor een literair optreden. Wat te denken van namen als Lucas Hirsch, Erik Jan Harmens, Fred Papenhove, John Schoorl, Bas Belleman en de (onofficiële) Haarlemse stadsdichter Joshua Baumgarten?” De dichters geven hun voordrachten vanaf 14.00 uur in het amfitheater direct achter Fort Zuid. 

Voor de liefhebbers van muziek heeft Zwetsloot ook nog een paar tips: “Rocklegende Frank Kraaijeveld staat bij ons op het podium. Hij leest voor uit ‘Be Frank’, een boek dat hij onlangs schreef over zijn leven met de Bintangs, maar zal ook een paar nummers ten gehore brengen. Daarnaast staat een rasartiest als Alderliefste op het podium in de Oude Kerk en zijn er optredens van onder andere het Haarlemse duo The Stomp Brothers en Nathan Knip. En heel bijzonder: de Hanadon Taikogroep opent ons festival samen met burgemeester Wienen. Het moge duidelijk zijn: Spaarndam is 11 en 12 juni met recht de culturele hoofdstad van Kennemerland”, besluit de enthousiaste organisator. 

Kijk voor meer informatie op www.kunstinspaarndam.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding