Forteiland IJmuiden.
Forteiland IJmuiden. foto: Mariëlle Tukker

Publieksdagen op Forteiland IJmuiden

IJmuiden

IJMUIDEN Op het Forteiland IJmuiden worden maandelijkse rondleidingen gegeven. Je kunt, tijdens deze publieksdagen, met of zonder gids het eiland verkennen.

Een rondleiding met een gids duurt ongeveer twee uur, waarna bezoekers zelf op eigen gelegenheid een wandeling kunnen maken over het eiland.

Deskundige gidsen leiden bezoekers door het pantserfort. Langs de keuken, de bakkerij, de slaapzalen en de ziekenafdeling, waar de tijden van vroeger herleven. De welput met zijn mysterieuze geschiedenis en de geheimzinnig huilende hond.

Dwalend door dit Nederlandse verdedigingswerk verbaas je over het vroegere militaire leven. Het was een hard en sober bestaan. Natuurlijk worden de Duitse bunkers en loopgraven niet vergeten. In de koepelzaal van het fort kan er wat gegeten en gedronken worden. Hier worden ook boekjes, folders, caps en zelfs flesjes speciaal ‘Fortbier’ verkocht.

AFVAARTEN De afvaarten vanaf de Kop van de Haven met de rondvaartboot ‘Koningin Emma’ zijn om 10.45 uur, 12.45 uur en 15.10 uur. Het vertrek met de rondvaartboot terug naar de wal is om 13.00 uur, 15.15 uur of de laatste afvaart om 17.15 uur.

Op de woensdagen zijn de afvaarten op andere tijdstippen. Vertrek 12.45 en retour 15.15 Kijk voor de exacte vertrektijden op de website van Forteiland IJmuiden.

De publieksdagen zijn op 7 augustus, 4 september, 2 oktober en 6 november (zondagen) of 10 augustus en 17 augustus (woensdagen).