Afbeelding
Eigen Foto

Themarondleiding over ‘Rampen op Beeckestijn’

IJmuiden

VELSEN Buitenplaats Beeckestijn is een van de weinige, grote 18de-eeuwse buitenplaatsen in Kennemerland, die in zijn geheel bewaard is gebleven. Toch was dat bijna anders. Tot twee keer toe is Beeckestijn gered van een ramp.

Tijdens de Maand van de Geschiedenis organiseert Buitenplaats Beeckestijn twee unieke themarondleidingen. Bezoekers horen over de (bijna) rampen en zien de sporen die hiervan zijn achtergebleven. De eerste betreft de aanleg van het Noordzeekanaal eind 19de eeuw. Als in 1865 de spade de grond ingaat loopt het tracé nog over de buitenplaats. Op het allerlaatste moment wordt er een knik in de route aangebracht. In de tuinen zien de bezoekers de plek waar de manschappenbunker verzonken is en een andere bunker kunstmatig is weggewerkt. Beeckestijn maakte tijdens WOII deel uit van de vesting IJmuiden, een onderdeel van de Atlantikwall. In het huis zien ze hoe de oorlogsschade is gerestaureerd.

De rondleidingen zijn op zaterdag 15 oktober en zondag 23 oktober, ze duren ruim een uur en starten om 11.00 en 12.45 uur. Prijs voor volwassenen 9 euro, voor jongeren van 12 t/m 16 jaar 5 euro. Na de rondleiding kan men op eigen gelegenheid de stijlkamers in het hoofdhuis en de tuin bezichtigen. Buitenplaats Beekckestijn van Hendrick de Keyser is geopend op donderdag van 13.00 tot 17.00 uur en op vrijdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. 

Reserveren tickets: www.hendrickdekeyser.nl.

advertentie

Meest gelezen