Wethouder Gert-Jan Bluijs opende het Raadhuis als expositielocatie.
Wethouder Gert-Jan Bluijs opende het Raadhuis als expositielocatie. Wijnand Burger

Raadhuis omgetoverd tot museum

Zandvoort

ZANDVOORT Na het vertrek van de Zandvoortse ambtenaren naar Haarlem stond het monumentale Raadhuis leeg. Wethouder Gert-Jan Bluijs ergerde zich aan de leegstand en wilde iets met het gebouw doen. Samen met Hilly Jansen van het Zandvoorts Museum heeft hij nu van het oude Raadhuis een tijdelijk museum gemaakt.

Door Wijnand Burger

Er worden bijzondere items tentoongesteld. Zoals een collectie geluidsapparatuur van verzamelaar Jelle Attema. Hij verzamelt zijn hele leven al antieke grammofoons. Ze zijn aanwezig van klein tot groot met een indrukwekkende luisterhoorn. Ook zijn er apparaten waar vroeger al illegaal muziek mee gekopieerd werd. Veel van de apparatuur is van de Amerikaanse uitvinder en zakenman Thomas Edison. “Het leukste van verzamelen is niet alleen het zoeken en verwerven van het object, maar ook het ontmoeten van mensen, die dezelfde interesse hebben”, zegt Attema.

Het is kunst met een knipoog en een beeldend commentaar op de Grand Prix.

BIJZONDER Er zijn race attributen te bewonderen van coureur Michael Bleekemolen en multimedia kunstenaar Aad van Koningshoven. De foto’s van Van Koningshoven zijn ongeveer vijftig jaar oud en nog nooit eerder vertoond. Bleekemolen vertelt over zijn Race Planet. “Iedereen is bij ons welkom en kan met een Ferrari, Lamborghini of een andere droomwagen over het circuit rijden. Ik heb 120 auto’s klaarstaan. Zelfs kinderen vanaf tien jaar, ouderen mensen of blinden en slechtzienden kunnen bij hem terecht, uiteraard met een instructeur ernaast.”

Anne Marion Cense heeft een ruimte ingericht met Car Art. “Dat is Kunst rond auto’s” , zegt Cense. “Het kan van alles zijn, een stoel van uitlaten of zelfs schilderijen gemaakt van motorolie. Het is kunst met een knipoog en een beeldend commentaar op de Grand Prix. ”

Een zaal over de geschiedenis van het Raadhuis kan natuurlijk niet ontbreken. Het Raadhuis is een Rijksmonument. Het stamt uit 1911 en is ontworpen door gemeente-architect Johannes Jansen. In het prille begin diende het Raadhuis ook als politiebureau. Allerlei politie attributen worden er getoond, zoals handboeien, een sabel, een arrestantenstoel en een broekstok. Met een broekstok werden arrestanten vervoerd naar Haarlem. Het was een lange stok die in de broek van de arrestant werd vastgemaakt, zodat hij moeilijk de benen kon nemen.

Het tijdelijk museum is open op vrijdag tot en met zondag van 10.00 tot 16.00 uur. De ingang van het museum bevindt rechts naast de trap in de Haltestraat.

advertentie