Fred Rosenhart in de rol van Ludwig II van Beieren. Hij is acteur, schrijver en kunstschilder. Hij is ook ambassadeur van de Pride organisatie.
Fred Rosenhart in de rol van Ludwig II van Beieren. Hij is acteur, schrijver en kunstschilder. Hij is ook ambassadeur van de Pride organisatie. Pride at the Beach

Dit jaar weer volwaardig Pride at the Beach festival in Zandvoort

Zandvoort

ZANDVOORT Verleden jaar zomer kon het festival Pride at the Beach door de coronacrisis slechts in een beperkte versie van start gaan. Nu de coronamaatregelen opgeheven zijn hoopt de organisatie weer los te gaan met een uitgebreid programma. Er komt een optocht door de straten, er komen verschillende podia, waar artiesten zullen optreden en op het strand zullen verschillende feesten losbarsten.

Het Pride at the Beach festival is een feest van verdraagzaamheid, diversiteit en inclusiviteit. Het is dus een feest voor iedereen. Het festival duurt drie dagen en gaat zondag 31 juli van start tot en met dinsdag 2 augustus.

Op zondag zal er een regenboogkerkdienst gehouden worden in de Hervormde Kerk. Er is in de middag een Pride classic concert en op het Gasthuisplein wordt een Kids Disco gehouden. Op maandag vindt de parade door het dorp plaats gevolgd door een Party op het Raadhuisplein. Dinsdag wordt een sportieve dag gehouden op het strand en vind ‘s avonds het afscheidsfeest plaats.

Voorafgaand aan de Pride is er een kunstroute door het dorp uitgezet. Daarnaast is er een tentoonstelling van drag queen Dusty Gersanowitz, bekend van zijn travestie-optredens. Ook zullen er in het openbaar gedichten worden voorgelezen van 3 juli tot en met 7 augustus.

Het thema van de Pride is dit jaar: ‘My Gender, My Pride’. Het geeft aan dat iedereen vrij moet zijn om te houden van wie je wil, zonder dwang van maatschappelijke normen. Maar de organisatie van de Pride gaat nu een stap verder en verlegd de focus naar ‘mogen zijn hoe we ons voelen’. In Nederland worden nog dagelijks mensen gediscrimineerd en in elkaar geslagen om wie ze zijn of van wie ze houden.

Door Wijnand Burger 

V.l.n.r.: Roy Dongen (voorzitter), Cachaoir en Raouan (stagiairs), Ronald Hueskens (secretaris) en Andre-Jan Terlouw; alias Rachel Beaujolies (ambassadeur).