Dusty Gersanowitz mocht de expositie in het raadhuis openen.
Dusty Gersanowitz mocht de expositie in het raadhuis openen. Wijnand Burger/BDU

Nieuwe Expositie in Zandvoorts raadhuis: Portrait of an Icon

Zandvoort

ZANDVOORT Het Pop Up museum in het raadhuis van Zandvoort presenteert een nieuwe expositie over Drag Queen: Dusty Gersanowitz. Er zijn foto’s van Dusty, zwaar opgemaakt en met een grote pruik op haar hoofd. Er hangen jurken in verschillende stijlen, waar ze haar acts mee uitvoerde en er valt veel te lezen over haar bewogen leven. 

“Als je maar lang genoeg blijft leven, wordt je vanzelf een legende, daar hoef je geen fuck voor te doen,” zegt Dusty bij de opening op vrijdag 29 juli. Ze schuwt daarbij het rauwe taalgebruik niet. “Als je maar zorgt dat je op sociale media staat en je af en toe bespuugd wordt. Toch vind ik het wel een eer, om bij leven al zo geëerd te worden. Kom daar maar eens om. Ik geloof dat het alleen Mies Bouman gelukt is. Ik ben dan ook supertrots om hier te staan en op de geweldige foto’s, die van me gemaakt zijn.”

Dusty wordt als Willem de Wit geboren in het Gelderse Nijkerk. In de expositie is te lezen hoe hij verzeilt raakte in de Amsterdamse homoscene. Hij groeide uit tot icoon, toen hij met zijn partner een homocafé begon aan de Zeedijk in Amsterdam ‘The Queen’s Head’. De zaak kreeg naam door de bingoavonden, die door travestie-artiesten gepresenteerd werden. Dusty zelf wordt al gauw tot “ongekroonde bingokoningin van Amsterdam” uitgeroepen. Op de bingoavonden kwamen bezoekers uit het hele land. Uiteindelijk moesten zelfs de mensen gaan reserveren om een plaats te bemachtigen. Na vijf jaar stopte Dusty met zijn optredens in het café. Maar op veler verzoek begint Willem de Wit weer opnieuw met travestie-optredens, dit keer onder de naam Dusty Gersanowitz.

Dusty strijdt al jaren tegen het geweld en discriminatie van de LHBTI+ gemeenschap. Ze heeft daarvoor de Dusty Foundations opgericht, de strijd tegen de bekrompenheid. De stichting helpt slachtoffers van een ‘hate crime’ door naar het slachtoffer te luisteren en hulp te bieden bij de aangifte en te kijken wat er verder voor het slachtoffer nog nodig is. 

De expositie in te bewonderen in het Raadhuis. De ingang bevindt zich in de Haltestraat. De toegang bedraagt 3 euro.

Door Wijnand Burger 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding